Saveti fizijatra
Povodljivo dete
Ponedeljak, 10. maj 2010.
3devojcice.jpg Povodljiva deca su nesigurna u sebe. Brzo prihvataju autoritete, kako odraslih osoba, tako i svojih vršnjaka, i veoma su prijemčiva za tuđa mišljenja. Ne uspevaju, a često ni ne pokušavaju da se odupru pritisku vršnjaka.
 
Iako roditelji prepoznaju povodljivost kao generalno negativnu dečju osobinu, često se o nju oglušuju i ne obraćaju dovoljno pažnje. Najpre, ona nije podjednako "opasna" u svim uzrasnim fazama deteta. Na primer, u predškolskom dobu ona se može manifestovati kao dečje lako i brzo prihvatanje predloga druge dece da se igraju određenih igara po njihovom, a ne njegovom izboru. Ipak, konfliktne situacije u ovom uzrastu su uglavnom bezazlene. Naime, dete još uvek formira svoju ličnost, ali je i pod stalnim nadzorom neke odrasle osobe (roditelja, vaspitača u vrtiću, bake i sl.), pa se povodljivost tek naslućuje kao potencijalno žarište budućih problema.

Međutim, što je dete starije, to je uticaj vršnjaka sve veći.

Želja za "uklapanjem". U prvim razredima osnovne škole, većina dece ima jasno izraženu želju da se "uklopi", tj. da budu što prihvaćeniji i popularniji deo vršnjačke grupe. Po cenu te prihvaćenosti lako prihvataju tuđe predloge i mišljenja, ne razmišljaju o njima samostalno. Odrastajući, dete postepeno gradi sopstvene stavove, stiče nova iskustva koja utiču na formiranju ličnog pogleda na svet. U periodu puberteta, u velikoj meri će već imati formirane lične stavove, nastale pod uticajem vršnjačkog okruženja, ali i vašeg uticaja. Tada je povodljivost i  najopasnija, jer su u ovom dobu najveća iskušenja (eksperimentisanje sa alkoholom, narkoticima, prva seksualna iskustva...). Ako su vršnjaci ranije lako mogli da nagovore dete da se igraju igara po njihovom, a ne njegovom izboru, sada ga sa istom lakoćom mogu nagovoriti na nešto krupnije i opasnije (na primer, sitan kriminal).
 

Uzrok i posledice. Roditelji su skloni da probleme za ponašanje svoje dece traže u njihovom "lošem" društvu. Međutim, niti bi vaše dete imalo "loše društvo", niti bi ono uspevalo da u negativnom smislu utiče na njega, kada ono ne bi bilo povodljivo, tj. kada bi znalo da se odupre. Loše društvo i različita iskušenja na koje dete pristaje samo su posledica. Takođe, to znači da čak i kada se izborite sa jednom posledicom, uzrok ostaje i dalje, odnosno, moguće je da ćete uskoro biti suočeni sa novom posledicom istog uzroka - detetove povodljivosti. Upravo zato, kada primetite povodljivost kao osobinu svog deteta, pokušajte da je korigujete odmah. Ne čekajte iskušenja i potencijalno opasne situacije.


Pored želje da se uklopi u svoje vršnjačko okruženje, bitan uzrok povodljivosti je i neformirana sposobnost da se suprotstavi autoritetu. Ovaj autoritet najčešće predstavljate vi, roditelji. Dete u svom iskustvu poseduje saznanja šta se dešava kada vam se suprotstavi i ne želi da ponovo proživi istu situaciju. Istovremeno, to je dobar pokazatelj da od vas uveliko zavisi koliko će se osamostaliti i ohrabriti da svoje mišljenje ubuduće jasno i glasno zastupa.
 

Bolji sagovornici. Pokažite se kao bolji sagovornici nego što su to njegovi vršnjaci. Ne zaboravite da to podrazumeva i one osetljive teme kao što su seks, narkomanija a ne samo ono što je vama zgodno da savetujete. Takođe, „okanite se" savetovanja uopšte. Važnije je da slušate, pokažete razumevanje, usmerite dete da svaki aspekt pogleda iz više uglova. Nemojte mu povlađivati, niti osuđivati što ne razmišlja kao vi. Naime, proces odlučivanja i donošenja odluka, takođe, se uči. Kada zna da može računati i na vaše mišljenje, savet, sugestiju, ili barem na vašu spremnost da čujete njegovo mišljenje, potreba za vršnjacima kao sagovornicima neće biti od presudnog značaja.
 

Sopstveno mišljenje. Insistirajte na tome da od deteta uvek dobijate konkretne, jasne odgovore. Nemojte se zadovoljavati odgovorom: "Ne znam".Ovakav odgovor često ne ukazuje da dete nema svoje mišljenje, nego da ga "mrzi" da smisli. Međutim, kada mu vi popuštate i prihvatite takav odgovor, dajete mu zeleno svetlo da i dalje ne mora da razmišlja. Insistirajte. Recite mu: "Razmisli, pa ćeš znati". Podrazumeva se da ćete ovo mišljenje pažljivo saslušati i da ga nećete okarakterisati kao potpuno pogrešno ili glupo, čak iako ste sigurni da je upravo takvo. Slično je i sa odgovorima gde se dete "izvlači" na ponašanje drugih. Na primer, vi pitate: "Zašto si pobegao sa časa?", a ono vam odgovori: "I drugi su pobegli". Vi, možda na osnovu ovog odgovora naslućujete da je vaše dete pokazalo solidarnost, i ma koliko bili svesni da su ovakvi odgovori uobičajeni za određeni uzrast, to još uvek ne znači da ste obavezni da ih prihvatite. Budite uporni: "Ne pitam za druge, pitam zašto si ti to uradio?"
 

Borba mišljenja. Preispitajte svoj stav i ponašanje kada vam se dete suprotstavi u tzv. "borbi mišljenja". Podrazumeva se da u pojedinim vašim zahtevima dete nema prava glasa, i da je neminovno da vas posluša. Međutim, kada ono izgovara svoje mišljenje, ma koliko ono bilo različito od vašeg, izrazito je važno sledeće:

  • Saslušajte ga
Ne upadajte mu u reč, pustite ga da razmisli pre nego odgovori, podržite ga da bude iskren, pokažite da imate strpljenje i vremena da ga saslušate, kao i interesovanje za baš njegovo lično, najiskrenije mišljenje.
 

  • Objašnjenje
Pitajte dete da vam obrazloži svoj stav. Pitajte ga: „A šta ti o tome misliš?". Na ovaj način, pokazujući interesovanje za njegovo mišljenje, istovremeno podržavate dete da ga i formira. Nije neophodno da čekate neke bitne, ključne situacije da bi na ovaj način vodili vaše porodične razgovore. Naprotiv. Od izrazitog je značaja da u svakodnevnim situacijama naučite dete da razvija svoje mišljenje i da ga naviknete da sa vama upravo na takav način razgovara. Glavni razlog zašto je važno da ume samostalno da donosi odluke jeste što vi nećete biti u mogućnosti da „stražarite"i budete uz njega u svakoj životnoj situaciji. U mnogim prilikama biće neophodna njegova trenutna reakcija, jer neće biti vremena da se posavetuje niti sa vama, niti sa svojim drugovima, vršnjacima.

 
  • Vaše mišljenje
Recite da li se slažete ili ne, ali ukoliko se ne slažete nemojte dete osuđivati, kritikovati, omalovažavati... Vi obrazložite svoje mišljenje, takođe.

 
  • Zaključite
Na kraju razgovora, recite: "Baš mi je drago da smo popričali, uživam da čujem kako razmišljaš..."

 
Tolerancija. Većina prošlih generacija pa verovatno i vaša, naučena je da su određene reči, u svakoj prilici neprihvatljive, i najblaže rečeno, ružne, baš kao što je i svako suprotstavljanje nekom odraslom autoritetu (vama, vaspitačici u vrtiću ili nastavniku u školi) razlog za veliku kritiku ili čak, kaznu.. Takve su reči: "Neću, ne dam, ne želim... " Podrazumeva se da ove reči nisu prihvatljive kao izraz razmaženog inaćenja i pokušaja manipulacije ali su one danas, na žalost, postale reči opstanka. Odnosno, ukoliko vaše dete nema slobodu da vama kaže svoje «ne» onda neće biti spremno da kaže ne ni svojim vršnjacima, ma kako njihovi zahtevi bili opasni. Pokažite primerom da kada vam obrazloži svoje neću, na takav stav dete ima i pravo. Svoj autoritet gradite na poštovanju, odnosno zahtevu da vas dete posluša jer ima poverenje u vas i zna da su vaši zahtevi opravdani, a ne na strahopoštovanju (zato što roditeljska uloga podrazumeva mogućnost kažnjavanja). Negujte toleranciju kao način ophođenja i dogovor kao osnovni oblik komunikacije.
 

Suprotstavljanje vama

Naučite dete da za sve ima svoje lične argumente. Čak i kada vi nešto zahtevate (roditelji su obično uvereni da njihovi zahtevi podrazumevaju trenutno prihvatanje), u slučaju kada je dete zaista spremno da vas bez pitanja posluša, - zastanite za trenutak i zapitajte: "Znaš li zašto to tražim od tebe? Ne znaš? Zašto me ne pitaš?" Odnosno, negujte osobinu da ima svoj stav čak i kada to liči na suprotstavljanje vašem autoritetu.
 

Samopouzdanje

Povodljiva deca imaju manjak samopouzdanja. Utoliko im je potrebnije jasno, glasno, što otvorenije i direktnije govoriti i pokazivati podršku. Pohvalite dete kada god ste njime ili uloženim trudom ili rezultatima zadovoljni. Ne štedite lepe reči, jer one na najbolji način utiču na razvoj dečjeg samopouzdanja.

 

Jelena Holcer, pedagog
Izvor: magazin MAMA


Ostali članci
Vesti
Šta da radite ako dete dobije sunčanicu Šta da radite ako dete dobije sunčanicu

Sunčanica je burna reakcija celog organizma na prekomerno izlaganje suncu. Ona se može desiti vrlo brzo, naročito ako je dete aktivno na suncu, ali je češća takozvana kasna sunčanica koja se dešava nekoliko sati posle boravka na vrućini - pred spavanje ili tokom prvog sna...

Bezuslovna ljubav je faktor sreće Bezuslovna ljubav je faktor sreće

Postoji li za roditelja išta lepše nego da posmatra svoje dete kako srećno i zadovoljno "zuji" unaokolo, spremno da se popne na vrh sveta!  Zato je veoma važno od samog početka pospešivati pozitivna osećanja i izgrađivati samopouzdanje kod mališana.Vrlo male bebe uče preko čula vida, sluha i dodira. Zato je važno da beba primi što više pozitivnih poruka preko njih. Većina ovih stvari se odigrava spontano i verovatno ćete reći da ne postoji ništa prirodnije od obasipanja  bebe nežnošću. Zato je gledajte pravo u lice dok joj se smešite i pričate...

Zablude o polasku dece u vrtić Zablude o polasku dece u vrtić

Jedna od opšteprihvaćenih zabluda je da svako dete mora da prođe kroz "pakao" prilikom adaptacije u vrtiću. Da li je to baš tako ili je reč samo o interpretaciji roditelja za koje je polazak deteta u vrtić često daleko veći stres nego za samo dete? Ne mora svako dete  stresno da doživi polazak u vrtić! Naprotiv, kroz "pakao" mnogo češće prolaze roditelji nego njihova deca. Istina je da onoliko i onako kako su roditelji spremni za vrtić, to će se odražavati i na njihove mališane. Upravo od toga u najvećoj meri zavisi koliko će dete teško da prođe kroz ovaj period.  Naime, ukoliko roditelj oseća strah, on to (svesno ili ne) prenosi na dete...

Plivačke zamke Plivačke zamke

Plivanje je jedan od najzdravijih sportova. Ovo ipak treba shvatiti uslovno jer svako dete samo treba da izabere sport koji mu najviše odgovara. Zato ne treba nametati plivanje kao jedinu varijantu, ali ako dete kaže "svejedno koji sport", onda ga dajte baš na plivanje. Leto je idealno za plivanje, ali sada ne govorimo o aktivnom bavljenju ovim zdravim sportom, već se spremamo za letovanje. Iako nećete na more, teško je izbeći bazene. Zato  je dobro da se preduprede "plivačke zamke" u koje se lako upada...

Poremećaj govora i jezika kod dece Poremećaj govora i jezika kod dece

Pomenućemo i poremećaje ponašanja i pažnje, koji mogu da budu uzrok ali i posledica nerazvijene komunikacije. ALALIJA - to je poremećaj koji predstavlja odsustvo govora i jezika. Dete ima alaliju ako: ne govori i ne razume govornu poruku, ne govori, ali delimično razume govornu poruku, nezainteresovano je za govornu komunikaciju, razvija «sopstveni» jezik, koji je potpuno nerazumljiv za okolinu, komunicira gestovima...

Igre na snegu Igre na snegu

Predstojeće zimske dane iskoristite za porodični boravak na snegu, a korist će biti višestruka. Vaše dete će udisati svež vazduh, lepo će se igrati i biti veselo. Danas se za zimu uglavnom vezuje skijanje i klizanje, kao da se niko više ne seća sankanja, grudvanja, Sneška Belića, "slikanja" u snegu... Podsetite se igara kojima ste se vi radovali i naučite svoje dete da sa slatkom strepnjom čeka igru belih pahulja. Iskoristite svaku priliku i izvedite dete na sneg. Kada mališan počne da se igra i da trči po snegu skinite mu jaknu, kapu i šal (da se ne bi oznojio), a istog trenutka kada zajapureno stane, obavezno ga ponovo utoplite.

Predlog dnevnog jelovnika za decu od 3 do 5 godina Predlog dnevnog jelovnika za decu od 3 do 5 godina

Dnevni jelovnik za decu uzrasta od tri do pet godina trebalo bi da se sastoji od češćih manjih obroka (obično tri obroka i dve užine između). Doručak: žitarice sa mlekom ili  kajgana od jednog jajeta, kriška hleba, 30 g sira, šolja mleka ili jogurta. Užina: voće ili voćni sok. Ručak: pečena riba, brokoli i karfiol kuvani ili zapečeni sa ribom, parče hleba ili  juneće ćufte u sosu od paradajza, makaroni...

Plivanje-sport i zabava Plivanje-sport i zabava

Dolaskom leta, mnogi roditelji požele da njihova deca nauče osnovne elemente plivanja. Plivanje je melem za svaki deo tela, jer pravilno razvija i najmanje mišiće, ispravlja muskulaturu, povećava kapacitet pluća, poboljšava motoriku. Malim pacijentima, posebno autističnoj deci, plivanje je velika pomoć u terapiji. Preporučljivo je i kod prvih problema sa kičmenim stubom i lošim položajem nogu - kako kod beba, tako i kod ...

TI poruke i JA poruke TI poruke i JA poruke

Način na koji komuniciramo ne samo sa decom, već i sa ostalima iz svog okruženja, osnova je naših odnosa sa tim osobama. Odnosno, ukoliko umemo uspešno da komuniciramo sa njima, i naši odnosi će biti zadovoljavajući...

10 načina da vaše dete postane pozitivna osoba 10 načina da vaše dete postane pozitivna osoba

Svako novo rođenje čovečanstvu pruža nadu da će svet biti bolji i plemenitiji. Kako, uopšte, da objasnimo novi život? Dete se ne rađa kao srdito, neprijateljski nastrojeno biće, plahovito ili nasilno. Međutim, ne rađa se ni kao milostivo, brižno, ljubazno, pažljivo. Deca postepeno uče da budu ono što će zaista da postanu jednog dana. U tom procesu dolazi do uzajamnog delovanja između njih i neposrednog okruženja, kao i osoba važnih za njihovo odrastanje. Tokom perioda formiranja ličnosti, životna iskustva...

Hokej Hokej

Izgledaju kao džinovi u onim svojim odelima, u suštini su maleni i tanjušni dečaci. Po ledu padaju kao kegle. Osmeh im se ne vidii od kaciga, mnogo su važni - oni su mali hokejaši! Najbolje je sa hokejom na ledu početi od pete godine, idealno u predškolskom i rano školskom uzrastu, ali ko želi i hoće, može i kasnije. Hokej je skup samo ako vi kao roditelj padnete na suze da vaš mališan želi novu opremu. Ona mu nije potrebna, bar ne u početku, jer prvo mora da nauči da stoji na ledu, zatim da savlada osnove klizanja, pa hokejaškog klizanja.

Praznični januar Praznični januar

Danas su božićni običaji prilagođeni gradskoj sredini, ali im se i mladi i stariji beskrajno raduju. Badnji dan - dan uoči Božića, 6. januar se zove Badnji dan. Naziv je dobio po tome što se tog dana seče badnjak. Sa ovim danom već počinje Božićno slavlje. Rano ujutru se kreće u šumu po badnjak (u gradovima se uglavnom kupuje), loži se vatra i peče pečenica. Žene u kući mese kolače i torte i pripremaju trpezu za Božić. Badnjak je obično mlado hrastovo ili cerovo drvo koje se na Badnji dan seče i donosi pred kuću, pored ulaznih vrata, gde stoji do uveče...

Dani porodične radosti Dani porodične radosti

U nedeljama koje prethode Božiću, očekuju nas tri radosna porodična praznika - Detinjci, Materice i Očevi. Suština ovih praznika jeste okupljanje porodice i obnavljanje njenog zajedništva, a lepe uspomene... Materice se slave nedelju dana nakon Detinjaca. U narodu se smatra da su Materice od sva tri praznika, ipak, najsvečanije. Uoči ovoga praznika deca pripreme neki konopac ili uzicu, i sakriju je ispod  jastuka. Sutradan ustanu rano, kako bi pokušali majku da vežu dok još spava, ili je „vrebaju" kad ustane....

Prvi odlazak na zimovanje sa vrtićem Prvi odlazak na zimovanje sa vrtićem

Različite su reakcije dece i roditelja kada je u pitanju prvo odvajanje, jer one zavise  od razvoja dece. Posebno je zanimljivo dečje mišljenje u uzrastu od tri godine o odlasku na zimovanje sa vrtićem. Veliki broj dece kreće vrlo rano u vrtić, već sa napunjenom godinom dana. Provodeći tamo većinu svog vremena, deca razvijaju navike, stvaraju modele učenja u grupi i pokušavaju da razviju svoje veštine. Roditelji, takođe, ispoljavaju svoja emocionalna stanja. Mnogima je tužno što su toliko dugo razdvojeni. Malo im ostaje vremena za  zajedničko bavljenje i uživanje u dečjem odrastanju. A onda na red dođu i prva odvajanja.

Da li je Vaše dete radoznalo ili agresivno Da li je Vaše dete radoznalo ili agresivno

U uzrastu od četrnaest meseci, mališan je pravi primer  svojeglavosti i upornosti. Iznenada može da bude pun pouzdanja u vezi onoga šta želi da radi i da jede, gde želi da ide, čak možda i šta želi da obuče (kao što je odbijanje da zadrži kapu na glavi ili jaknu koju ste mu obukli). Naravno, većina stvari koje nikako ne želite da mališan radi - upravo su stvari koje on najviše želi da radi...

Kako poboljšati detetov apetit Kako poboljšati detetov apetit

Većina dece, posebno u mlađem uzrastu, ima dobar apetit. Međutim, pojedini mališani su veoma probirljivi, a neke od njih roditelji moraju da mole da pojedu makar i najmanji zalogaj. Oni su, obično, slabije konstitucije i češće se razboljevaju od druge dece, pošto adekvatna ishrana ima veliki uticaj na imuni sistem, a samim tim na zdravlje mališana...

Nepoštovanje detetove ličnosti Nepoštovanje detetove ličnosti

Kada pitate dete starije od deset godina šta mu najviše smeta kod njegovih roditelja, odgovori se uvek "vrte" oko osećaja nepoštovanja. Deca mlađa od deset godina imaju iste odgovore, ali nisu tako vešta u njihovom definisanju. Sa jedne strane, skloni smo da pričamo o poštovanju detetove ličnosti, zaštiti dečjih prava, saosećamo sa teškoćama koje mališani preživljavaju u školi i na drugim mestima...A sa druge strane, zaboravljamo da su najveći dečji problemi vezani upravo za nas, roditelje...

Prirodna stimulacija imuniteta Prirodna stimulacija imuniteta

Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne barijere koja će sve bakterije, viruse i gljivice sprečiti da naškode zdravlju. Imunitet je, zapravo, sposobnost organizma da se brani od ovih napadača. Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imunološki, odnosno imuni sistem, kojima blokira, hvata i ubija strane organizme - koje prepoznaje kao pretnju. U tu svrhu, organizam svakog sata stvara preko deset miliona antitela, a za takvu produktivnost zahteva izdašne zalihe hranljivih materija.

Ritmička gimnastika Ritmička gimnastika

Mnogi fizijatri roditeljima preporučuju ritmiku preventivno ili kao terapiju u ranim fazama postularnih poremećaja. Jer, vežbe sa kojima se počinje i jesu prvenstveno usmerene na pravilan telesni razvoj. Od njih se počinje a zatim, kao i svuda u savetu prelazi na rekvizite, i to redom na vijaču, zatim obruč, loptu, čunjeve i na kraju traku. Kada će se preći na novi rekvizitit zavisi od deteta....

Badminton Badminton

Prvo se dete upozna sa lopticom i reketom. Zatim uči pojedinačne pokrete, svaki udarac ponovi po nekoliko puta, uči osnovna kretanja. A onda se polako ti elementi sklapaju u celinu. Razapinje se mreža i... počinje igra na terenu. Vremenom, pokreti se usavršavaju, uče se nove stvari, ispravljaju greške...

<<  < Nazad 1 - 20 od 82 Napred >  >>