Biseri
Napravimo korisne predmete od plastičnih flaša - I deo
Četvrtak, 10. mart 2016.

Da od većine stvari koje obično bacimo u smeće možemo napraviti lepe i korisne predmete pokazaćemo vam upravo kroz ovu rubriku "Ciciban kreativac". Korist će svakako biti višestruka jer ćemo istovremeno i reciklirati i zabaviti se a ostaće nam lepi i korisni predmeti.
Ovoga puta ćemo pomoću tehnike "salvetni dekupaž" od PET ambalaže napraviti ukrasne uloške za saksije, vaze kao i vazu od staklene ambalaže za kafu.

Prvo da objasnimo šta je to dekupaž tehnika:
Reč dekupaž vodi poreklo iz francuskog a znači "iseći, isecati" a koristi se za tehniku u kojoj isecamo delove papira koje lepimo i aranžiramo na nekoj površini. U slučaju kada je to "salvetni dekupaž" koristi se samo onaj sloj salvete na kojem je ukrasna štampa. Na površinu koju želimo da ukrasimo prvo nanesemo lepak (lepak za papir, Drvofix ili neki sličan) a potom nanosimo već odvojeni sloj salvete. Kada se lepak osuši, tada se nanosi lak preko salvete, odnosno preko cele površine.

Ukrasni ulošci za saksije

Potrošili ste vodu pakovanu u PET ambalaži od 5 ili 6 litara - umesto da bacate te boce, iskoristite ih za pravljenje ukrasnih uložaka za saksije.

Odsecite gornji deo boce tako da ostatak odgovara visini saksija koje želite da ukrasite. Ovo je deo koji roditelji treba da obave kako se deca ne bi povredila.

Zajedno sa vašom decom pripremite salvete koje vam odgovaraju po dizajnu. Možete koristiti više različitih dezena i napraviti kombinaciju kakvu želite. Odvojite gornji sloj salvete na kojem se nalazi štampa jer je upravo to sloj koji koristimo za "salvetni dekupaž".

 Izaberite lepak sa kojim deca mogu da rade - lepak za papir, Drvofix... Nanesite lepak na površinu i dok je još svež nanosite delove salveta i aranžirajte onako kako želite. Dajte priliku svojim mališanima da pokažu kreativnost.

 

Kada se lepak osuši tada vi nanesite lak preko cele površine. Možete koristiti lak za drvo koji se može kupiti u svakoj prodavnici boja i lakova. Najbolje je da lak nanosite na otvorenom ili u nekoj prostoriji u kojoj ne borave deca kako ne bi udisala isparenja. Kada se lak osuši "obucite" saksije!


Ostali članci
Vesti
Riba od papirnog tanjira Riba od papirnog tanjira

Za pravljenje ribe od papirnog tanjira, potrebno je: okrugli papirni tanjir, lepak, flomaser, kolaž papir i konac (ili tračice).Iseći traguao na papirnom tanjiru koji čini oko 1/4 površine. Isečeni trougao zalepiti sa druge strane kao rep. Od kolaž papira isecite krugove i napravite oči. Krljušt nacrtajete flomasetrom ili i te šare napravite od kolaž papira...

Ukrasne pahulje Ukrasne pahulje

Za pravljeneje ukrasnih pahulja možete korstiti papire raznih dimenzija i boja i da ih kombinujete kako želite. Papir treba iseći na kvadratni oblik a potom ga presaviti i napraviti trougao. Prateći kraće strane trougla seći ravno ka sredini i to do nekih 0.5 - 1 cm do sredine. Tako zaseći nekoliko puta simetrično sa obe strane trougla...

Slagalica od štapića Slagalica od štapića

Sladoled je omiljena letnja poslastica većine mališana tako da nije teško sakupiti veliki broj drvenih štapića od kojih se uz malo mašte može svašta napraviti. U ovom tekstu daćemo vam ideju za slagalicu. Za slagalicu od sladoled štapića je potrebno: makaze, lepakl, papir i flomasteri.

Najjednostavniji ukrasni zeka Najjednostavniji ukrasni zeka

Zeka kojeg lako mogu napraviti i deca mlađeg uzrasta.
Potrebno je: beli hamer ili neki drugi deblji papir, kolaž roze boje, makaze, olovka i crni flomaster. Trik je vrlo jednostavan...

Uskršnji zečići Uskršnji zečići

Uskrs - najveći hrišćanski praznik, praznik radosti i veselja, praznik koji se provodi sa porodicom. Ovaj praznik se odlikuje i po bojenju i ukrašavanju uskršnjih jaja, što veoma veseli decu. Deca uživaju u zajedničkim aktivnostima sa svojim roditeljima a posebno u onima gde izražavaju svoju kreativnost i umeće. Ovoga puta Ciciban Vam daje nekoliko predloga i ideja kako da deca uz  manju ili veću pomoć roditelja naprave uskršnje zeke od materijala koji već verovatno imate kod kuće.

Zeka od teglice - zekglica :) Zeka od teglice - zekglica :)

Ukrasnog zeku možemo napraviti i od teglice za hranu za bebe.
Potrebno je: 1 teglica od hrane za bebe, malo vate, kolaž papir (crni, beli i roze), beli hamer ili bilo koji malo deblji papir, lepak, makaze, olovka i crni flomaster.